Cărțile pentru copii – aripi de hârtie

-Titi, ai încrere în mine, promit să nu mă lovesc.

Bună, eu sunt Titi, dar în general oamenii mă știu drept Cătălina. De trei ani și 10 luni sunt cea mai fericită mătușică din lume. La fel ca toate mătușicile îndrăgostite de nepoțeii lor. Mi-am primit noul nume cu zâmbetul pe buze și învăț de la Răzvan în fiecare zi. La 28 de ani rămân adesea fără cuvinte când aud cuvintele lor, uneori sub formă de întrebări, alteori afirmații, ori pur și simplu dialoguri imaginare cu prietenii pe care i-au conturat gândurile lor cele mai frumoase.

Mă uit la privirea lui poznașă și încerc să îmi amintesc când am reușit eu să spun pentru prima oară cuiva <Ai încredere în mine>. Cu siguranță nu aveam trei ani și cinci luni. Cel mai probabil aveam deja o vârstă din două cifre. Vorbește destul de mult și clar, înțelege exact ce vrei să spui, uneori chiar înainte de a rosti cu voce tare. Are o încredere în el pe care eu o văd magică. Cei mici sunt din ce în ce mai isteți, mai curioși, mai dezinvolți, iar imaginația lor se întinde spre orizonturi mai mari decât ale noastre, ale adulților. Iubește cărțile pentru copii și nu este singurul. La fel David, Tamina, ori Ariana, bebelina de un anișor și jumătat a prietenilor noștri.

Știați că: Dacă le citești, bebelușii înțeleg că li te adresezi și, deși nu fac asocierea cuvânt-obiect, ei sunt foarte atenți la inflexiunile și tonul vocii tale. Imitarea personajelor nu doar că îl amuză, dar îl familiarizezi cu emoțiile și îl ajuți în dezvoltarea cognitivă. Copiii mai mari de 12 luni înțeleg și învață concepte precum numere, forme, obiecte, contraste, emoții. Prin intermediul cititului, ei își vor dezvolta capacitatea de a asculta și memora, își vor insuși primele cuvinte din vocabular. Studiile din domeniu arată că majoritatea bebelușilor cărora părinții le-au citit reușesc să vorbească foarte bine, chiar în fraze, până la împlinirea a doi anișori.

Acum 25 de ani, nu era la modă să oferi cărți cadou. Deși, îmi amintesc bine că mă jucam de-a cititul cu cărțile pe care le găseam prin casă. Eram destul de mică și îmi plăcea să compun poezii care să se potrivească imaginilor pe care le vedeam. Cu excepția unui mic eveniment în care am ajuns să iau de la gunoi o revistă pentru adulți și să îi citesc mamei din ea, nu îmi amintesc vreun eveniment neplăcut legat de cărți. Îmi amintesc perfect prima carte pe care am primit-o când deja știam să citesc, <Urme în zăpadă>. Avea pe copertă o fetiță cu spatele, cu un paltonaș bleu și codițe împletite, în urma căreia rămâneau niște urme pe zăpadă. Dacă închid ochii, îi simt parfumul acela de hârtie pe care încă îl mai iubesc. De hârtie și povești. Și acum ador să citesc, atât pentru mine, cât și pentru Răzvan. Când a împlinit doi ani, i-am făcut cadou o carte personalizată, pe care sper să o păstreze până va fi și el unchi, ori chiar bunic. A râs arătându-mi spre o vulpiță <Titi, tu ești!>. Pe vulpiță chiar o cheamă Titi, iar cartea este despre Răzvan Gabriel. Cărțile sunt povești, parte din povestea noastră, a mea și a lui. Mereu am visat să fiu un personaj dintr-o carte, iar acum sunt.

Au o imaginație bogată, care trebuie să zboare cât mai frumos, mai colorat și cât mai departe, cu aripile potrivite, aripi de hârtie. Și sunt norocoși că suntem în perioada în care cărțile personalizate sunt la modă. Ele sunt drumul copiilor spre mai frumos, mai bine, mai multă încredere, mai multe visuri.

Știați că: Potrivit unui studiu efectuat de National Literacy Trust din Marea Britanie, obiceiul copiilor de a citi îi ajută pe aceștia ajută să-și dezvolte abilitățile de exprimare orală și cele sociale, ceea ce reprezintă o bază importantă în interacțiunile sociale și în integrarea socială, contribuind semnificativ la sporirea încrederii în sine și a stării de bine, în general.

Coboară de pe canapea <Vezi, ți-am zis să ai încredere că nu mă lovesc>. Are în mână o carte și mă roagă să citim. El o pagină, eu o pagină. Nu, nu știe să citească, dar uneori e autorul meu preferat când râde cu poftă spunându-mi povestea pe care și-o imaginează. Nici nu știe că râsul lui mă ține lângă el în timp ce mă poartă în timp, în copilăria mea. Îmi schimb vocea și încerc să fiu parte din poveste. Dar povestea asta devine parte din mine și parte din Răzvan.

Sursă foto: trailer film <Aripi de hârtie>

Bună, sunt Titi și sunt mătușă. Dar pot fi mamă, soră, bunică, prietenă, eu pot fi tu. Iar Răzvan, poate avea orice nume, orice vârstă și poate să însemne orice în viața ta. Dar cărțile trebuie să facă parte din viața lui. Să îi ofere cele mai frumoase evadări, prieteni buni, aventuri eroice. Să ii ofere cuvinte, încredere și râsete. Pe care să le poarte mereu cu el. Mereu.

Ca pe niște aripi de hârtie, pentru suflet.

Știați că: oamenii de la Editura Elefantul Meu sunt cei care transformă copiii în eroii din poveste? Ei sunt cei care deschid ușa celor mai frumoase aventuri, celor mai frumoase călătorii.  Au 23 de cărți personalizate cu povești ilustrate pentru copii, în funcție de vârsta lor. În cărțile lor, personajul principal este chiar cititorul, iar numele lui apare de fiecare dată în povestea care începe exact în lumea lui, într-o locație pe care micuțul tău o cunoaște și o îndrăgește, în camera cu jucării, în parc, ori în mașină cu mama și cu tata, pe drum către bunici. Eu fug să văd dacă găsesc ceva pentru copiii din categoria 25+. Vă aștept într-o lume magică…fuguța, fuguța, că acuși vin Moș Nicolae și Moș Crăciun și deja v-am dat pontul pentru un cadou unic, ușor de ascuns, de care să vă bucurați și voi cândva când veți căuta din nou un copil ce a crescut, dar va rămâne mereu într-o poveste, purtându-și aripile de hârtie .

Articol scris pentru competiția SuperBlog2020, proba celor de la Elefantul Meu, care ne-au deschis drumul spre imaginație.

2 gânduri despre „Cărțile pentru copii – aripi de hârtie

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: