Când vine vorba de cea mai frumoasă destinație din lume pentru vacanța de vară, sufletul alege

       Îmi plac zilele ploioase de sâmbătă, mai ales când  de luni până vineri am prins  puține ore de somn. Mă teleportez prin toate locurile în care aș vrea să ajung, lângă piramidele din Egipt, mănânc o salată grecească pe o insulă elenă, ori port un șal albastru pe străduțele din Sousse. Pe la prânz, îmi fac o cafea, pregătesc o omletă, mă așez la masă și mulțumesc încăpățânării mele pentru geamurile mari de la balcon.

     Plouă, e sâmbătă și sunt obosită. Exact când să adorm, sună telefonul. Doamne, chiar trebuia să fi citit cartea aia cadou de Crăciun de la Oxy:”Cum să lucrezi pentru un idiot.” Nu, sunt obosită și rea. Erick nu e om rău, chiar e unul dintre șefii pe care mulți i-ar dori. Când îi văd numele pe ecran sâmbăta, uit asta. Nu răspund, azi dorm, cafea, omletă, el insistă.

-Da!

-Merhaba habibi!

-Nu știu de ce vorbești în turco-arabă şi nu vreau să aflu.

-Ce faci azi? Nu îmi spune că omletodormi iar!

-Nu spun, dar asta fac.

-Faci asta până la două. La patru eşti la clădirea mare pentru conferința „Vacanță vara 2019„. Vin ministrul tunisian al turismului, Mohammed Benabdallah și Fatih Ozkan, primarul Antalyei.

Mi se pare extrem de ciudată coincidența numelor. Dar nu, prietenii mei sunt prea tineri și nu intrase niciunul în politică.

-Închide, îmi iei din timpul de somn rămas.

-Habibi, ești grozavă! Cum zic „Pa” în turcă?

În sala albastră erau mulți necunoscuţi. O văd pe Oxy și mă calmez. Îmi spune că este o dezbatere a celor doi oficiali, eu jucând rolul turistului care alege cel mai bun sejur 2019.  Aud o voce destul de cunoscută:

-Hei, Catelina!

Mă întorc și rămân mască. Med Benaballah și Fatih Ozkan, chiar intraseră în politică. I-am îmbrățișat repede, începea dezbaterea. Ne-am prezentat făcând câteva glume de parcă aveam toți trei 21 de ani și râdeam în fața unei hărți ţinute invers, cu traseul din Barcelona .

christian-tour-tunisia.jpg

-Tuturor ne plac călătoriile şi poveştile. Tunisia spune o mulţime de poveşti. Un vechi orăşel pescăresc mediteranean, Hammamet, încâ mai păstrează  tradiţiile şi farmecul. Nu e doar despre plajă, soare şi vreme frumoasă. Vă puteţi începe ziua cu o cafea în stilul nostru, la unul dintre restaurantele din portul turistic Yasmine Marina. Ştiţi cât de frumos este albastrul mării? Un complex excelent de golf funcţionează în regim all-inclusive pentru cei mai activi. Ori poate vreţi doar să vă relaxaţi pe un iaht în largul mării, ca să nu mai menţionez de băile turceşti care l-ar pune în evidenţă pe Fatih. Aş putea să vă mai spun despre Colosseumul Roman El Jem care vă aşteaptă în timpul unei vacanţe în Sousse. Ori poate vă doriţi un şal albastru din Souq Er Ribba, vechiul bazar al oraşului. Aş vrea să vă povestesc şi despre vinurile tunisiene excelente, ori despre Monastir ca destinaţie, dar depăşesc cele o mie de cuvinte.

Nu înţelegeam ce vrea să spună, dar ca să nu arăt răvăşită pentru şalul albastru, m-am întors spre Fatih.

Christian Tour -Turcia (1)-Domnul Benabdallah încă se mai pricepe la poveşti. Aş putea să vă povestesc şi eu despre farmecul staţiunii Kusadasi, fântâna care dansează în Marmaris, oraşe de care v-aţi îndrăgosti. Dar astăzi o să vă vorbesc despre Antalya, cu plajele lungi, atât de liniştite şi naturale. Locul meu înseamnă mai mult decât relaxare la băile turceşti. Este despre regăsirea dumneavoastră, aşa cum flăcările Himerei îi aduceau pe marinari acasă, ocolind stâncile.  Aţi auzit vreodată de aceste flăcări veşnice? Cine spune că doar vă bronzaţi, înseamnă că nu a încercat un brunch turcesc la Cascada Dude, nu a vizitat Peştera Karain, ori nu a filmat un insta-story perfect în Parcul Național Güllük Dagi. Dragostea de călătorie, trece şi ea prin stomac…continuă Fatih. Dacă gustaţi  deserturile tuceşti, înţelegeţi cât de delicioase pot fi călătoriile. Un Iskender Kebab, servit într-o vilă otomană, la Restaurantul Alp Paşa o să fie trecut pe lista preparatelor preferate. Peşte, fructe de mare şi multe condimente pe care le puteţi lua acasă de la magazinele din oraş. 

-Ah, dacă vreți să nu vă îngrășați, nu alegeți Tunisia…a intervenit Med. Glumesc. Imaginaţi-vă un loc cu clădiri vechi, pe coastă, o grădină cu felinare albe şi smochini. Preparate tradiţionale tunisiene, brik, khobz mela, fructe de mare sau peşte proaspăt capturat vă aşteaptă la Restaurantul Chez Achour. 1553594159.jpgÎn Hammamet vă puteţi vâna singuri peştele pe care să îl aveţi la cină. Îmbinarea stilurilor mediteranean cu nord-african sunt, cum spuneţi dumneavoastră, curcubeu pe cerul gurii. Cât despre oameni, cred că aici pot vorbi în numele amândurora. Deşi uneori vă temeţi de lumea musulmană, vreau să vă asigur că ospitalitatea se regăseşte printre legile noastre scrise şi nescrise. Și oricum,  am sentimentul că indiferent ceea ce vă spunem noi aici, sufletul alege. Când doi se ceartă, el câștigă.

Med încheiase cu un zâmbet cald și citatul meu preferat. O melodie care tot continua anunța încheierea dezbaterii. Am tresărit, neînțelegând unde sunt. Afară plouă, iar eu sunt acasă. Deci Med și Fatih nu au intrat în politică. Opresc alarma și văd un mesaj.

” La mulți ani, habibi! Sunt 10 ani de când ne-am întâlnit. Ți-am lăsat ceva pe mail.”

christiantour-300x294Până să deschid mail-ul de la el trebuia să fac primul pas către suflet. O  vacanţă cu Christian Tour era cea mai sigură, specială şi facilă modalitate de a ajunge în Tunisia cât mai curând. De fapt, vedeţi voi, cred că au opţiuni pentru aproape toate călătoriile de suflet, indiferent că alegeţi să rămâneţi aici, să mâncaţi o salată grecească pe una din insulele elene, ori să vizitaţi piramidele din Egipt. Indiferent cine va concura pentru cea mai frumoasă destinaţie din lume pentru vacanţa de vară, am învăţat un lucru:

Întotdeauna sufletul câștigă. 

Cât despre mail, v-am ataşat aici filmuleţul realizat 100% de oficialul meu tunisian.

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2019. Imaginile sunt din arhiva Christian Tour, iar video este realizat de bunul meu prieten tunisian, Mohammed Benabdallah.

Thank you, Med! One day i’ll be there. 

 

Un gând despre „Când vine vorba de cea mai frumoasă destinație din lume pentru vacanța de vară, sufletul alege

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: