Succesul e suma dintre șansele pe care le-ai primit și cele pe care ți le-ai creat

logo_francize

                  Sunt Cătălina, dar îmi puteți spune Andreea, Ioana, Diana, Alexandru, Bogdan, Rareș, oricum vreți. Asta pentru că povestea mea poate fi a oricărui tânăr care dorește mai mult, indiferent de efortul necesar în prezent pentru transformarea visului său în realitate, în viitor. Sunt femeie, așa că nu vă voi spune vârsta mea. Dar până la urmă, când încetezi SĂ VORBEȘTI și începi SĂ FACI ceea ce trebuie pentru viitorul tău, nu e un fel de vârsta ZERO, a ta, ca antreprenor?  Pot fi copilul care dorește să calce pe urmele părinților sau poate cel al cărui vis e depășirea condiției limitate și care visează să le spună mândru alor lui ,, Mamă, tată, am reușit!”. Pot fi adultul care s-a hotărât că are o singură viață, un vis măreț de realizat, că zilele în care merge obosit și fără energie la muncă pentru orele de program, pot fi înlocuite cu zilele pline de zâmbet chiar de sunt obositoare, pentru că face tot ce și-a dorit. Pot fi fratele mai mare, sora mai mică, prietenul, prietena, cunoscutul care a realizat că în viață nu este vorba despre idei, cât despre ideile care devin realitate.

         Și pentru că tot vă scriu despre mine, o să vă spun și secretul unei povești de succes.

     Acum ceva ani, când dacă scriai data, prima cifră a anului era 1, o țineam strâns de mână pe mama, în timp ce vântul se juca prin părul meu, iar eu nu mă săturam de mirosul mării. Nu am înțeles niciodată cum am ajuns să iubesc marea atât de repede, a fost dragoste la prima vedere, încă de când mi-a sărutat picioarele prima oară și cum prima dragoste nu se uită niciodată, i-am promis că voi face tot posibilul să mă întorc acolo și voi locui aproape de ea. Era promisiunea noastră secretă, pe care ea jurase cu șuieratul valurilor că o va păstra. Singura care o mai știa era mama. Ea îmi zâmbise cald când i-am spus în tren, pe drumul spre casă, că vreau să locuiesc la mare și nu voi renunța până când nu voi ajunge acolo.

              Câțiva ani mai târziu…

21230941_1155245314577607_2646133216383673732_n

        Văd sala plină și emoțiile tind să pună stăpânire pe mine. Încerc să cânt versurile melodiei preferate pe ritmul bătăilor accelerate ale inimii ca să mă relaxez. Mă așez pe scaun și când jurnaliștii se opresc din fotografiat reușesc să îi văd pe ai mei și mă liniștesc. Mama îmi zâmbește și îmi spune din priviri să mă uit spre masă. Ah, mereu a știut să îndepărteze furtunile. Cana mea norocoasă e acolo, plină cu licoarea pe care o iubesc.      LOVE.PEACE.COFFEE- îmi spun în gând. E filosofia după care am învățat să trăiesc. Iubesc să văd oamenii fericiți, când intră și când ies din cafeneaua mea. Îmi amintesc de pacea care îmi inundă sufletul de fiecare dată când sunt acolo. Inima îmi bate normal și zâmbesc, spunând că sunt pregătită pentru întrebări.

          – Ați fost numită ,,Cel mai tânăr antreprenor de succes al anului”. Ce înseamnă pentru dumneavoastră? Ne puteți dezvălui câteva idei de afaceri?

         – Cu siguranță înseamnă enorm și mulțumesc tuturor, celor care m-au sprijinit și celor care mi-au acordat minunatul titlu. Înseamnă că tot efortul depus din momentul în care am încetat să vorbesc despre visul meu și am început să fac mai multe pentru îndeplinirea lui, a fost încununat. Acum încep să înțeleg și mai bine sfaturile pe care le-am primit pe parcursul dezvoltării proiectului. Idei de afaceri?(zâmbesc larg) Aici am putea să discutăm altădată pe larg, ca să lăsăm loc și altor întrebări. Pe scurt, o să vă spun că susțin franciza ca rețetă de business  potrivită tinerilor antreprenori. Deși în România, francizele ca oportunități de afaceri sunt încă la început de drum, există un sprijin deosebit ca ele să devină cea mai răspândită formă de antreprenoriat.

22007738_1176578999110905_8887205912567511479_n

– Ne puteți spune pe scurt povestea TUCANO COFFEE? Cum ați ales această cafenea? Cum ați ales Constanța?

        – Am să răspund în ordine inversă. Constanța e o promisiune veche pe care eu i-am făcut-o mării. Visul meu a fost să locuiesc aici, lângă prima mea dragoste. Puțin ajutor mi-au oferit și cei de la Francize.ro, cărora le mulțumesc cu această ocazie. Ei mi-au spus că și Constanța este printre locațiile vizate ale partenerilor mei, așa că a fost avântul de care am avut nevoie pentru franciza Tucano Coffee.  Aveam de ales între ea și franciza BOCO. Mă gândeam că aș putea aduce eu  un bistro cu stele Michelin, care să își păstreze prețurile accesibile în zona litoralului. Totuși iubesc această mică magie a dimineților leneșe, energizantul de care ai nevoie în fiecare zi, cea care transforma fețele morocănoase în unele prietenoase, cafeaua…și nu orice cafea, ci una creată din pasiune. Deci franciza Tucano Coffee a câștigat detașat. Am vrut să aduc în acest oraș locul în care dragostea, pacea și cafeaua se îmbină armonios și transformă o simplă lectură, o primă întâlnire la malul mării, în ceva de neuitat. Și o să vă spun un citat care mi-a fost și mie lecție:

  ”Cea mai rapidă cale de a progresa este să te pui în compania oamenilor care sunt deja pe drumul pe care vrei tu să fii.” 

Așa am ales și eu Tucano Coffee.

– De ce ați ales o franciză și nu un start-up? 

 – Orice om, încă de la naștere, are nevoie de sprijin. Cum îmi spun ai mei mereu ,,Nimeni nu se naște învățat”. Atunci când nu prea ai experiență într-un domeniu, nu e indicat să îți asumi riscuri. Da, poți eșua, o poți lua de la capăt, descurajat, motivat, depinde acum de fiecare. Dar poți porni cu sprijinul și experiența celor mai buni. Poți să schimbi riscurile unui start-up cu avantajele unei francize. Și așa cum spunea și Reid Hoffman, cofondatorul LinkedIn: ”Oricât de genial ești tu sau strategia ta, dacă joci de unul singur, mereu vei pierde când vei avea de-a face cu o echipă.” Așa că de ce să nu pornești direct într-o echipă? Franciza aduce o mulțime de plusuri. Primești asistență pentru găsirea locației corecte, traininguri initiale, designul încăperii nu mai reprezintă o grijă pentru tine. Produsele sunt la preț de producție, beneficiezi de ajutor și folow-up în procesul de deschidere și lucru. Dacă începi o afacere proprie, riscurile sunt mult mai mari. Într-adevăr, de cele mai multe ori, nu plătești o sumă atât de mare de la început, dar sunt mult mai multe costuri cărora trebuie să le faci față pe parcurs pentru diverse lucruri precum marketingul, asigurările, și mai ales acoperirea greșelilor comise cât timp tu încă mai înveți ce ai de făcut. În general, concurența  ta în cazul unui start-up este franciza care a câștigat deja încrederea consumatorilor și recunoașterea acestora. Așa că având în vedere titlul pe care l-am primit, cred că am făcut alegerea corectă.

22554727_1194605233974948_4024129801771604468_n

Ce ne-ați recomanda în cafeneaua dumneavoastră?

– Totul (râd)…glumesc. Fall in Lovender Raf…e noua noastră băutură de cafea din seria celor etnice cu ingrediente autentice. E preparată pe baza unui sirop natural din levănțică și cardamom, pregătit chiar de noi în coffee shop. Cred că vă veți îndrăgosti de gust…și dacă veniți însoțiți poate vă veți îndrăgosti de două ori.

Nu mai e timp de alte întrebări astăzi. Le mulțumesc, zâmbesc, îmi iau cana și ies.

       V-am scris povestea de succes de care vă spuneam. Secretul e că despre mine e doar prima parte din copilărie…restul încă nu a avut loc. Pe acel scaun, în fața jurnaliștilor, primind titlul de ,,Cel mai tânăr antreprenor de succes al anului”, poți fi chiar tu. Francize.ro te așteaptă cu experiența de care ai nevoie. Tu ce mai aștepți? Trebuie doar să ai curaj și să înțelegi că dacă nu vei obosi muncind pentru visul tău, te vei trezi obosit muncind pentru altcineva să și-l îndeplinească pe al lui.

 

Articolul a fost scris pentru concursul SuperBlog 2017.

 

         

Un gând despre „Succesul e suma dintre șansele pe care le-ai primit și cele pe care ți le-ai creat

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: