Visez la o casă călduroasă, căreia să-i spun acasă

20171026_125256

       Am citit de curând că acasă e locul unde găsești hrana și căldura cele mai potrivite corpului și sufletului tău. Am citit eu multe, dar de când am hotărât că vrem și noi căsuța noastră nu mai știu nimic, nu îmi mai găsesc locul. Îmi e cald, îmi e frig, nu mai am răbdare și tresar la fiecare telefon, sperând că e agentul și îmi va spune că a găsit ceva pentru noi. Deși am pornit de mică să cutreier țara în lung și în lat, am căutat mereu locușorul meu, cu care să rezonez, în care să mă încarc cu liniște, zâmbete și căldură pentru suflet. Mi-am îndeplinit visul de a locui la mare, parțial, că nu e tocmai un vis frumos să fii chiriaș într-un oraș cum e Constanța, a cărui economie vara se bazează pe turism. Dacă ai putea locui acolo din septembrie până în mai, apoi să încerci o teleportare pe timpul verii, ca să faci loc turiștilor în ,,casa ta” și să te întorci când pleacă păsările călătoare, ai fi chiriașul perfect. Nu găseam să spun ceva potrivit și simțeam că avem amândoi emoții. Era deja al treilea apartament pe care mergeam să îl vedem.

-Mi-e frig. M-am săturat vara să-mi fie prea cald și  când e rece afară să îmi fie prea frig. Am impresia că aici unde locuim pereții ăștia sunt de hârtie. Asta pe lângă faptul că vecinii mă țin la curent zilnic cu toate certurile lor. Am emoții, dacă nu o să fie nici apartamentul ăsta cel pe care îl dorim?

-Știu. Liniștește-te. Dacă nu e, mai devreme sau mai târziu vom găsi locul căruia să îi dăm viață. Pe care să-l colorăm cu visurile noastre. În care să respirăm liniște și să îți găsești inspirație, așa cum ne dorim. Acum avem mai multă experiență. Știm ce căutăm. Trebuie să avem mai multă grijă la acele lucruri importante. Mai ales că va face parte din povestea noastră mai mult timp. Nu ne vom mai muta de colo-colo în fiecare an. Poate doar din dormitor în sufragerie, dacă vrei tu.(Și râde). Trebuie să acordăm atenție cheltuielilor de întreținere, că astea ne-au afectat cel mai mult aici. Poate e un apartament într-un bloc bine izolat. Aș prefera să nu mai fie spre nord și lângă copaci ca aici. Chiar dacă e mai răcoros vara. Așa e mai răcoros și iarna, si pe deasupra e întuneric tot timpul, iar asta un consum în plus de energie. Dar mai ales, eu vreau să fie luminos ca tine. Dacă e bine izolat va păstra căldura mult mai bine iarna, iar vara răcoarea din interior o să fie mult mai bine conservată.

      Când am ajuns la scară ceva mă umpluse cu optimism. Avea zona aia o energie aparte, ori eu încercam să îmi regăsesc încrederea. Îmi placea parcul de vizavi, dincolo de el era o grădiniță și puteam să jur că îmi imaginam cum râdeam toți trei alergând printre frunze după un cățel…eu nu mă văd prea des cu copii, mai ales din cauza căutării continue a unui loc al nostru. Dar aici simțeam că îmi pot crea și îndeplini visuri. Proprietarii ne-au deschis zâmbind. Nu știu sigur dacă zâmbetul era atât de luminos sau dacă apartamentul plin de lumină dădea acel farmec liniștitor. Ne-am plimbat din camera în camera, simțind cu fiecare pas că amândoi eram mai plini de acel loc și că locul ne așteptase pe noi. Aveau o fetiță cu părul blond, puțin ondulat, cu ochi mari. Tot alerga după un cățel prin casă. Nu m-a deranjat. De-abia aștept și eu să schimb energia casei cu un blănos care să dea din codiță fericit. Nu locuiau de mult acolo. El era nevoit să meargă la Cluj, pentru serviciu și se mutau definitiv. Îmi plăceau dar mai mult mă concentram la imaginația care zburda și eu vedeam deja tablouri pe pereți, măsuța de scris lângă fereastră. N-am putut să nu spun cu voce tare:

-Ce călduros e…

El ne-a zâmbit ca un vechi prieten.

–  Da, chiar e…și pentru corp și pentru suflet. Am pus mult suflet în el. De la izolație, până la ultimul tablou. Avem vecini care au tot copii mici. Și ei încălzesc, iar pereții sunt calzi. Soarele bate până pe la prânz. Exact cât să dezmorțească iarna și vara să nu fie prea cald. Am renovat când ne-am mutat aici. Bine, izolația tradițională, rigips, vată minerală. Acoperișul e izolat cu vata bazaltică  și subsolul cu placă peste el. Vecinii noștri lucrează mai mulți în construcții și ne-au spus că acoperișul și subsolul izolate înseamnă o clădire cu performanță energetică bună. Oricum, deținem și  certificat energetic. Arată profilul energetic al clădirii în stadiul in care se afla ea la momentul când l-am realizat. Așa este atestată performanța energetică. Este valabil 10 ani. Clasa de performanță energetică a aprtamentului este ,,B”.Puteți vedea pe prima pagină a certificatului energetic. Reprezintă  consumul anual specific de energie. El este obținut prin cumularea consumurilor specifice: încălzire, apă caldă , ventilare mecanică și iluminat artificial. Dar bineînțeles că puteți solicita audit energetic și veți  avea soluțiile pentru îmbunătățirea performanțelor energetice. Nu numai că o să economisiți energie, dar vă puteți comfortul pe care îl doriți.  Obțineți cele mai bune soluții de reabilitare, cu toate elementele tehnice și economice iar clasa energetică va deveni „A” , cea mai bună din punct de vedere energetic. Oricum oricâte v-aș spune, când alegeți o casă, trebuie să simțiți că rezonați cu acel loc.

certificat-ieftin

– Nu știam că există aceste posibilități în Constanța.

-Nici noi, dar când lucrezi cât de cât aproapiat domeniului, sau când întâlnești oameni care știu deja, descoperi și tu. Cei de la Enermed Impex oferă servicii și aici, la noi. În cazul în care realizați la ei certificatul energetic primiți gratuit termoviziunea construcției. Nici eu nu știam toate astea. Dar atunci când cauți casa ta, îți dorești tot ce e mai bun pentru ea și pentru tine. Asta cred că e și dorința voastră.

– Da…așa cum o văd pe ea, cred că deja se gândește cum să dea viață locului în stilul propriu. Vom apela și la serviciile de care ne-ați spus. Pe lângă toate lucrările pe care le-ați făcut pentru izolație, vom face și noi un prim pas cred. Vom închide balconul, chiar dacă arată deosebit și ca o terasă, așa deschis. Cred totuși că un balcon închis aduce zile mai călduroase. Tu ce spui? (mă întreabă luându-mă de mână)

-Am spus că visez la o casă călduroasă, căreia să îi spun acasă. Ceva din locul ăsta mi-a spus că e ceea ce căutăm. SIngurul lucru e…ce număr de telefon au cei de la Enermed Impex? Cred că și ei mi-au dat o stare de bine și căldură, cu siguranță vom povesti și noi prietenilor noștri.

          Pe drum zâmbeam amândoi. I-am spus:

        -Ce călduros era… Ce energie… Știi cum văd casa aia și mai călduroasă? Plină de copii!

  Articolul a fost scris pentru proba 12 a celor de la Enermed Impex SRL pentru concursul SuperBlog2017.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat: